Herfst op de Heide

Heide impressies

Gorsselse Heide, oktober 2011.

De start was wat het weer betreft uitstekend.    
Volgend op de laatste week van september is de temperatuur overdag op zomers niveau.
Dit is ook op de Gorsselse Hei te zien, een enkele klokjesgentiaan bloeit nog of staat in de knop. Een enkel bloemetje aan het dopheide, maar de meeste struikheide is bruinverkleurd.
Maar verder zijn de herfstverschijnselen al goed waarneembaar, geel verkleurd moeraswolfsklauw, kleurende bladeren aan de loofbomen en de aanwezigheid van vele paddenstoelen.     

   

Nog niet volgroeide Vliegenzwam

                

Kostgangerboleet op Aardappelbovist

Opmerkelijk is ook het herstel op het afgebrande stuk, hier waren vele jonge heideplantjes zichtbaar zelfs een enkele dophei plukje heeft al een bloemetje, maar ook de klokjesgentiaan is al aanwezig en een prachtige gagelgroep. Maar ja het pijpenstrootje heeft duidelijk de overhand, begrazing zal en moet dit gras binnen de perken houden. Schitterend te zien hoe snel de natuur  herstelt. Ook een duidelijk teken dat vroeger gedeeltelijk afbranden herstel van de heide inhield.

Ook met de vogelstand is de winter in aantocht.
De meeste trekvogels zijn weg, een enkele boomvalk jaagt nog op de rondvliegende libellen. De roodborsttapuiten hebben ondertussen met hun grootgebrachte jongen ook de weg naar het zuiden ingeslagen. Hun overwinteringgebied is niet zover van Nederland verwijderd, ronde de Middellandse Zee.  Het wachten is nu op de wintergasten, zoals blauwe kiekendief en klapekster en soms overwinterd er ook enkele houtsnip in de heide.
De eerste klapeksters arriveren al in september, maar de meeste doortrek vindt plaatst in oktober. Een deel blijft hier maar kort en trekt verder naar het zuiden. Een ander deel brengt de winter bij ons door, voornamelijk in heide- en duingebieden. Afgelopen winter zijn er 134 winterterritoria in Nederland geteld.

De Natuurwerkgroep Gorssel is in september en oktober alweer druk geweest, de bomen en struikenopslag langs het pad van het Luteaven is geschoond. Er is nu weer een fraai uitzicht over het ven.
Bovendien is de kleine heide geschoond met hulp van de tweedejaars leerlingen van het Isendoorncollege Warnsveld. De uitgetrokken, afgezaagde en afgeknipte  grove dennetjes worden verzameld op een soort sleepnet en  naar een verzamel plek langs het brede pad getransporteerd. Daar kan dan ter zijner tijd de versnipperaar langs komen om het zo af te voeren als brandstof voor groene energie opwekking.                                                                         

                

Scholieren druk aan het werk

            
                

Verzamelde dennetjes langs het pad

            

De scholieren doen dat als maatschappelijke stage opdracht tijdens hun opleiding. Het voorste deel van deze “kleine heide” ziet er nu weer uit als een echt heideveld.
Op het programma staat nog de begeleiding van basisscholieren bij hun kennismaking van het vrijwilligerswerk, dit wil Natuurwerkgroep Gorssel ook plaats laten vinden op onze parel van de Achterhoek. Ook het Staring College Lochem heeft zich gemeld om vrijwilligerswerk uit te voeren, maar dat zal gebeuren op de reguliere zaterdagochtend werkzaamheden van de Natuurwerkgroep Gorssel.

Herman Roelofs


  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb