Mei 2015: bodembroeders

"In mei leggen de meeste vogels een ei, behalve de koekoek en de griet die leggen in de meimaand niet."
Een rijmpje, dat een ieder van ons wel bekend voorkomt.
Al dwalend over de heide kreeg ik weer prachtige indrukken, de omstandigheden, de rust en stilte hebben een enorm effect op de nodige rust in mijn hoofd. Soms wel verstoord door het geluid van de kartbaan. Dat deed mij denken om een stukje te schrijven over de bodembroeders op onze heide.
De volgende bodembroeders zijn de laatste jaren waargenomen en laten zich in deze maand al weer duidelijk horen, geniet er maar van:
-  Boompieper  -  Boomleeuwerik  -  Roodborsttapuit  -  Geelgors  -  Veldleeuwerik  -  Nachtzwaluw   - Kneu.
De zang van de ♂♂ is vooral bedoeld om ♀♀ te lokken om zo te verkondigen welk zeer geschikt territorium ze hebben bemachtigd en dit ook verdedigen voor hun toekomstige echtgenoten.
De boompieper start zijn zang al stijgend vanuit een hoog uitkijkpunt om daarna als een parachuutje naar beneden te dwarrelen om zo weer op het startpunt neer te strijken.
De boomleeuwerik laat vanaf een duidelijk lager startpunt dan de boompieper zijn lu-lu geluid horen.
mei15 boomleeuwerik


 



Boomleeuwerik; bron Wikipedia.


De roodborsttapuit heeft vrijwel hetzelfde gedrag als de boomleeuwerik en is bij de ‘blusvijver’ uitstekend waar te nemen.
De geelgors laat zich gemakkelijk opsporen vanuit een zijtak van bijvoorbeeld een grove den om daar al zittend (met enige fantasie) de vijfde van Beethoven ten gehore te brengen.
De veldleeuwerik stijgt al zingend zeer hoog op, om, nauwelijks met het blote oog nog zichtbaar, zijn prachtige lied aan de wereld te verkondigen.
De nachtzwaluw kun je eigenlijk alleen maar vanaf de schemering horen met een zeer kenmerkend ratelende zang.
De laatstgenoemde, de kneu, maakt voor mij een wat kneuterig geluid. De vogel broedt ook wel in een struikje, zo’n 50 cm maximaal boven de grond.
Als deze vogels echt aan het broeden zijn, neemt de zang duidelijk af. Dan kun je ze slechts waarnemen met voedsel in de snavel.

Vogels die op de grond broeden zijn vanzelfsprekend zeer gevoelig voor verstoring. Naast de problemen met hun natuurlijke vijanden, zijn het vooral de mensen die het leven van deze bonte vliegers er niet gemakkelijker op maken. Zeker als er van de wandelpaden afgeweken wordt, is dit voor broedvogels zeer bedreigend.
Denk maar aan loslopende honden, mountainbikes en fietscrossers, paarden, soms zelfs motorcrossers, maar ook een “kleedjesmarkt of fotoshoots” met terreinwagens, wat de laatste tijd door diverse wandelaars is gezien en op de gevoelige plaat is vastgelegd. Al met al deze mensen willen en kunnen zich niet aan de “natuur”-regels houden en deze niet respecteren. Onder humane omstandigheden kun je best spreken van huisvredebreuk en dat is strafbaar.  De straf die dan meestal opgelegd wordt is gebiedsverbod. Dit moet kennelijk op de Gorsselse Heide ook ingevoerd worden en dan wel mijns inziens geen tijdelijk verbod, maar een blijvend verbod.
Wat wel en niet toegestaan is op de prachtige Gorsselse Heide moet ook duidelijker en beter dan nu op alle toegangsborden vermeld worden.
Ik hoop dat de Stichting Marke Gorsselse Heide hier in de toekomst echt paal en perk aan weet te stellen, anders verloedert onze prachtige heide en gaat er in ecologisch opzicht op achter uit.

Geniet van wat de Gorsselse Heide ons biedt       
Herman Roelofs

  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb