Augustus 2024; Slakken.

Dat was vorige maand een echte slakken uitbraak in onze tuin. Vele naaktslakken, maar ook een enkele huisjesslak, bevolkten onze tuin. De nog bloeiende violen werden in één nacht verorbert, maar ook de pas geplante Calibrachoa’s werden een goed maaltje. Volgens mijn waarnemingen zijn het vooral de naaktslakken die zich aan deze planten te goed doen, een trieste aanblik. Je moet je er maar bij neer leggen en denken, het is de echte natuur. Maar nu de zomer wat meer zijn intrede heeft gedaan en het wat warmer en droger wordt, is de “slakkenintensiteit” duidelijk afgenomen. Toch was dit de aanleiding me eens wat meer in slakken te verdiepen.
Op onze Gorsselse Heide staan in de “oude” ecologische atlas 4 slakken vermeld, te weten;
– bruine naaktslak of oranje bruine wegslak;
– gewone of grote poelslak; dit is een huisjesslak;
– grauwe of gevlekte naaktslak, ook akkerslak of grauwe wegslak genoemd;
– en witte schijfhoornslak; ook een huisjesslak zoals de naam al doet vermoeden.
Over de gehele wereld zijn meer dan 60 duizend soorten slakken beschreven, die vooral in water leven. Niet zo verwonderlijk dat er naast slakken met longen ook slakken met kieuwen voorkomen. De meeste slakken zijn tweeslachtig, hermafrodiet, hebben zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. Maar ze kunnen ook van gescheiden geslacht zijn. Slakken zijn buikpotigen behorend tot de weekdieren. Met hun gespierde onderlijf schuiven ze voort, echte buikschuivers. Dit onderlijf, de voet, is voorzien van een soort glijmiddel Als je ze met de vingers aanpakt is dit glijmiddel er zeer moeilijk af te wassen, het lijkt wel lijm. Het is trouwens niet giftig en 3 maal zo sterk als andere medicinale lijmen.

naaktslak
Foto bruine naaktslak bron Noel Berens-Macro-Zoom.nl 

De meeste huisjesslakken eten dood plantenmateriaal, geen kwaad dus in de tuin, behalve de segrijnslak en de wijngaardslak, die eten wel direct van de levende, groene planten. Is het huisje eenmaal stuk gegaan, dan kunnen ze geen nieuwe meer aanmaken.
Een ander verhaal is de gevlekte akkerslak één van de meest “beruchte” naaktslakken in kassen en onze tuinen vanwege zijn grote vraatzucht aan allerlei groene planten. Ze kunnen met gemak zelfs meer dan hun eigen lichaamsgewicht per nacht verorberen. In Europa leeft ook de tijgerslak of grote aardslak, dit dier kan wel 15 tot 20 cm. lang worden. Deze tijgerslak eet letterlijk alles en wordt zelfs ingezet bij de biologische bestrijding van andere naaktslakken, die vinden ze ook lekker.
Naaktslakken leggen groepjes eitjes van 15 tot 50 stuks in de bodem. De eitjes komen uit als het lekker warm en vochtig is. Maar voor het zover is, kunnen ze een lange periode overleven. Naaktslakken kunnen wel 7,5 cm lang worden. De kleur is zeer uiteenlopend, bovenzijde okergeel, tot oranjebruin, roodbruin tot zelfs grijs zwartachtig of er dan verschil is in de soort van deze weekdieren weet ik niet. Ze zijn wijdverbreid in geheel West-Europa. Maar ze zien er allen prachtig uit met voelsprieten voorzien van knopjes aan de voorzijde, waarmee ze voortdurend de omgeving aftasten. Ze overwinteren en worden gemiddeld zo’n 2 tot 3 jaar oud
Het is goed voedsel voor egels, spitsmuizen en reptielen maar ook vogels zoals zanglijster, spreeuwen, eksters, merels, kippen en loopeenden kunnen aardig wat slakken verorberen.
Ik heb wel enkele stenen in de tuin liggen, regelmatig zie je er om heen resten van slakkenhuizen. Het bewijs dat een zanglijster de steen gebruikt om het slakkenhuis klein te krijgen en de inhoud te bemachtigen en te verorberen, een echte zanglijster smidse.
Verder; als de hemel begint te druipen en dat gebeurt de laatste tijd nogal, gaan de slakken kruipen.

Geniet van wat de Gorsselse Heide en omgeving ons biedt. Herman Roelofs.

  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb