de Stentor dinsdag 10 augustus 2010

De Gorsselse heide wordt geteisterd door vandalisme. Flora- en faunabeheerder Peter Schoolderman uit Eefde controleert er meerdere malen per week en loopt tegen veel soorten criminaliteit aan, zoals het illegaal storten van afval, diefstal van borden, vernielingen van hekken en stroperij.

Het vermoeden bestaat ook dat er drugs gedeald worden en onlangs ontdekte Schoolderman dat de vliegopening in de vleermuiskelder was afgedekt, waardoor de vleermuizen er niet in of uit konden. "En dit achter een afgezet gebied met verbodsborden", aldus Schoolderman. "Of dit schade heeft aangericht weet ik niet, want ik wil de dieren niet verstoren", zegt hij. "De vleermuiskelder kan wel een paar dagen dichtgezeten hebben." In de kelder leven meerdere soorten vleermuizen.

Bekend is dat er in ieder geval zeven bruinoorvleermuizen hebben overwinterd die deze zomer jongen hebben gekregen. De heide is een prima plek voor hen omdat ze er nagenoeg ongestoord kunnen leven. "De Gorsselse heide is een beschermd natuurgebied", zegt Schoolderman. "Er bloeien zeldzame bloemen en planten en er leven veel dieren, zoals reeën, vossen, hazen en vogels."

De Gorsselse heide is sinds de tijd van Napoleon militair terrein geweest. Maar vorig jaar droeg de toenmalige minister Gerda Verburg de heide feestelijk over aan twee stichtingen; IJssellandschap en de Marke Gorsselse Heide. De eerste is de eigenaar van het terrein, de tweede zorgt voor de ontwikkeling en het beheer. "De Gorsselse heide is een parel", vindt Schoolderman. "Het is een van de weinige natte heidegebieden van Nederland en er groeien veel zeldzame planten." De heide trekt daarom jaarlijks duizenden bezoekers en dat is ook prima, vindt Schoolderman. "Bij de vier ingangen waar het bekende blauwe toegangsbord staat is een wandelpad en fietsers en ruiters horen op aangemerkte paden. Zij moeten zich wel aan de regels houden om de natuur niet te verstoren." Schoolderman merkt bijvoorbeeld hoe planten en dieren gestroopt worden. "Je kunt de orchideeën die er groeien niet meenemen, die gaan toch dood en die horen hier op de heide. Net als de onderdelen voor een kerststukje… Het hoort niet dat je die van de hei meeneemt."

Uit angst voor nog meer stropers, wil hij niet eens vertellen welke zeldzame planten er te vinden zijn. En je moet de rust voor de dieren niet verstoren. Daarom moeten ook de honden aan de lijn. Dat is niet om de honden te pesten, is in de folder van de Marke Gorsselse Heide te lezen, maar om te voorkomen dat de bewoners van de heide zich niet laten verjagen. "Reeën trekken zich al helemaal terug op een bepaalde plek", merkt Schoolderman.

Om het vandalisme te voorkomen wordt er steeds vaker gecontroleerd op de heide en van vernielingen wordt aangifte gedaan. Zoals onlangs toen vermoedelijk iemand met een paard met wagen een hek forceerde aan de Reeverdijk. De stichting en de beheerder draaien steeds op voor de kosten.

Wie zijn hond laat loslopen, krijgt meteen een bekeuring van 96 euro. Wandelen op de Gorsselse heide wordt overigens binnenkort nog interessanter, want dan laat de stichting er grote runderen grazen.

   


  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb