twee jaar na de overdracht van de Heide

Op 24 augustus 2009, werd de Gorsselse Heide officieel overgedragen aan de Stichting IJssellandschap en kreeg de Stichting Marke Gorsselse Heide het beheer over dit gebied.
We zijn nu ruim twee jaar verder: wat is er sindsdien gebeurd?

Heel veel. Positieve dingen maar ook teleurstellingen. We blikken terug.

De Natuurwerkgroep Gorssel heeft zich vanaf 2003 al bezig gehouden met het onderhoud van de Heide en dat is, sinds de Heide 'Marke-gebied' geworden is, geïntensiveerd.

Op de zaterdagse werkochtenden vooral maar ook door de week, geassisteerd door schoolklassen als onderdeel van hun maatschappelijke stage opdracht. Onze bestuursleden zijn hier sterk bij betrokken. Het resultaat is dat de heidevelden er nu weer als 'echte' heidevelden uitzien. Ook het 'vennetje' ziet er weer mooi uit.

Defensie heeft in het voorjaar van 2010 ook het middenveld gesaneerd en de munitie(restanten) afgevoerd zodat de ontsierende hekken en borden verdwenen zijn.

Sinds augustus 2010 heeft de Stichting Marke Gorsselse Heide een flora- en faunabeheerder aangesteld die regelmatig toezicht houdt op de Heide. Dat is wel nodig want er gebeuren nog steeds teveel ongewenste dingen: honden die loslopen, fietsers die overal doorheen 'raggen' enz. Er wordt aan bezoekers zonodig een folder uitgereikt waarin hondenbezitters geïnformeerd worden over waarom ze hun honden aan de lijn moeten houden en gewezen wordt op de problemen die loslopende honden veroorzaken. Ook zijn er bij de ingangen nieuwe borden geplaatst met de huisregels.

Vorig jaar hebben Marke Gorsselse Heide en IVN-Zutphen het initiatief genomen om gebiedsgidsen op te leiden voor wandelingen op de Heide. De gebiedsgidsen MGH-IVN verzorgen nu een jaarprogramma met tien wandelingen; gewone wandelingen, maar ook met bepaalde thema's: zintuigenwandeling, paddestoelen zoeken, 'vroege vogel'-wandeling enz. De belangstelling is groot, telkens toch zo’n 20 mensen. Regelmatig worden er groepswandelingen aangevraagd door bedrijven, buurtverenigingen en bedrijven.

Jammer dat de 'rust' op de Heide, als gevolg van het lawaai dat de nabijgelegen kartingbaan soms maakt, ver te zoeken is. Ook is de lucht niet altijd erg zuiver meer.

Een positief punt is ook dat er in het voorjaar van 2011 twee schaapskuddes op de hei gegraasd hebben. Ook een groep van dertien koeien kon “aan het werk gezet worden”, binnen een verplaatsbare afrastering (gesubsidieerd door de Rabobank). Al met al gunstige ontwikkelingen.

Een schrik was het toen er op 7 mei 2011 brand gemeld werd op het noordoostelijke deel van de Heide. Een bos- en heidegebied van ongeveer anderhalve hectare werd daardoor getroffen. We zijn nu een half jaar verder en het is ongelooflijk te zien hoe snel de natuur zich herstelt. U leest hierover meer in de najaarsimpressie elders op de site.

Ook de vernielingen die geconstateerd werden aan de vleermuizenkelder (in een oude bunker) zijn niet plezierig, maar de dieren schijnen er uiteindelijk weinig last van ondervonden te hebben.

Daarnaast merken we ook dat er nog steeds mensen zijn die zich niet aan de paden houden en die zich een weg banen door het struikgewas. Die 'struinpaden' worden regelmatig afgesloten maar elke keer worden ze weer gebruikt.

Een grote teleurstelling was het om in september 2010 te moeten horen dat de provincie Gelderland de toezegging om het Natuurherstelplan te subsidiëren niet gestand kon doen. Dat betekent dat met het 'grote werk' (het verleggen van paden, het rooien van bomen) nog steeds niet begonnen kon worden.

We hopen dat de Stichting Marke Gorsselse Heide snel andere geldbronnen weet aan te boren.

Reeds eerder gepubliceerd in onze October Nieuwsbrief

foto Peter Schoolderman


  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb