Hoe gaat het met de fauna op de Heide?

Het lijkt erop dat de fauna op de Heide de verstoringen als gevolg van de uitvoering van het Natuurherstelplan (NHP) goed heeft doorstaan.

Twee goede berichten hebben ons bereikt.

1. Libellen weer terug.

Frens Westenbrink (auteur van het boek "Gorsselse Heide - geschiedenis, flora en fauna") heeft in juni twee zeldzame libellen gesignaleerd die nog niet eerder gezien waren op de Heide, namelijk de gevlekte witsnuitlibel en de vuurlibel (goudkleurig vrouwtje). Ook spotte hij de venwitsnuitlibel. Die laatste libel is dit jaar al de derde soort die in lange tijd niet meer gezien is op de Gorsselse Heide, naast de Smaragdlibel (nu ruime populatie op de Heide) en de Glassnijder (enkele exemplaren).
Hij was even bezorgd over het effect van het NHP op de libellenpopulatie, maar die angst is nu (zomer 2016) weggenomen: er werden honderden libellen gezien (vooral de Bloedrode en Gewone oeverlibel, de Zwarte Heidelibel, Viervlek, Watersnuffel, Azuurwaterjuffer en... de Grote keizerlibel).

In juli meldde hij ons: "Er zijn er weer de nodige bijgekomen, zoals de Bruine glazenmaker, de Kleine roodoogjuffer  en... de Metaalglanslibel, voor mij een nieuwe soort. Opvallend is dat ik dit jaar al 3 x een kanaaljuffer in de buurt van de Corduliagracht heb gezien. Dat is wel vreemd, want die verwacht je hier niet. Misschien toch een kandidaat voor voortplanting in de Corduliagracht?"
Op 5 augustus: "Wederom een nieuwe gast op de Gorsselse Heide, qua libellen: de Tengere grasjuffer, gezien bij de Corduliagracht. Nog niet eerder gezien in het Theater van ‘onze’ Gorsselse Heide. Daarmee komt het totaal van ooit waargenomen libellen op 39. Of 40?? Er zou sprake zijn van een Plasrombout die ooit gesignaleerd zou zijn. Wie kan daar nadere informatie over verstrekken?"

Zie hier de bijgewerkte tabel met alle tot nu toe op de Heide gesignaleerde libellen.

Klik op de foto's om ze te vergroten
.



Meer foto's vindt u hier.

2. Het geluid van de kwartel is gehoord op de Heide.


Op 11 juni heeft Remke van Rijswijk (Vogelwerkgroep Zutphen) een kwartel gehoord op de Heide, ongeveer in het centrale meest vergraste deel. Dit is, voor zover bekend, een nieuwe soort voor dit gebied. Zie http://waarneming.nl/waarneming/view/119841560

Piet Schermerhorn (ecologisch adviseur van de Stichting Marke Gorsselse Heide) tekent hierbij het volgende aan:
Waar het bij goed heidebeheer vooral om gaat is om zoveel mogelijk variatie in begroeiing te behouden cq te bevorderen. Een uniforme monocultuur van Pijpenstrootje is ecologisch erg oninteressant, maar dat geldt (zij het in mindere mate) ook voor een uitgestrekte vlakte van gelijkjarige struik- of dopheide. Door enkele jaren van begrazing met koeien is het centrale vergraste deel al een heel stuk gevarieerder geworden, hoewel dat van afstand ogenschijnlijk niet opvalt. Maar er is veel meer structuur in de vegetatie gekomen; korte begraasde stukken worden nu afgewisseld door niet begraasde stukken met hogere begroeiing. Op de kalere stukken zien we al vrij veel kiemplanten van struikheide, maar ook pilzegge, schapenzuring en andere planten terugkomen. Daarmee is het vergraste stuk ecologisch al een stuk interessanter geworden. En dat wordt dan onder andere bekrachtigd door de verschijning van een kwartel. Maar ook al die pleisterende snippen in de winter profiteren van deze extra structuurvariatie; ze kunnen nu lopen en foerageren op de kale stukjes en zich bij onraad snel verschuilen in dichte pollen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de boomleeuwerik.

Hier en daar gras op de hei is op zich niet erg, zolang er maar voldoende afwisseling in soort en samenstelling en structuur is.

Nog even een toevoeging op de vergrassing met pijpenstrootje. In de winter zitten er in dit vergraste deel ook veel rietgorzen. Zij foerageren op de zaadjes van het Pijpenstroo. Bij onraad trekken ze zich meteen terug in de dekking van dat centrale berkenbosje. Dit geeft aan dat hier en daar een paar bomen, een bosje of wat struweel ook belangrijk zijn.

Meer informatie over de libellen en de kwartel vindt u op onze Ecologische Atlas site.


  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb