Wie zijn de "Vrienden van de Gorsselse Heide" en wat willen zij ?

Oorspronkelijk (sinds 2006) een klein groepje mensen dat zich ernstige zorgen maakte over de toekomst van de Heide. Mensen die hun hele leven al in het gebied rondom de Heide wonen, die er hun werk hebben of die er na hun pensionering naar toe getrokken zijn vanwege de 'rust en de ruimte'.

En ook vrijwilligers van de Natuurwerkgroep Gorssel die in hun vrije tijd de heide opgingen (en gaan) om zaailingen van dennen weg te halen en andere onderhoudswerkzaamheden te verrichten. Maar ook recreanten die in de vakanties en de weekeinden dit gebied opzoeken.

Nu (anno 2018), een Stichting (opgericht in 2008) met ruim 70 donateurs die als doelstelling heeft op te komen voor de instandhouding en de bescherming van de natuur op en rond de Gorsselse Heide en er alles aan te doen om verdere aantasting te voorkomen.

Wij proberen met deze site de eigenaar/beheerder van de Heide en de overheid (gemeente, provincie, rijk) ervan te overtuigen dat het zo niet langer kan met de Heide. Dit kleinschalige gebied wordt bedreigd. Niet alleen door verdroging, maar vooral door de motorische recreatie aan weerskanten van de Heide en de uitbreidingen die ons te wachten staan. Daarnaast de schade aan het gebied door loslopende honden, ruiters die door het vennetje lopen, crossfietsers die overal doorheen raggen enz. Toezicht ontbreekt ten enenmale.

Wij willen vooral: rust op de Heide !

Wij zagen het als onze taak om de uitvoering van het Natuurherstelplan (opgesteld door de Dienst Landelijk Gebied) kritisch te volgen. Het Natuurherstelplan is afgerond. 
Wij blijven informatie verschaffen over de fauna en flora op de Heide, de geschiedenis enz. Een uitvloeisel daarvan is onze Ecologische Atlas.
Wij waren betrokken bij het "Gebiedsproces" maar dat is jammerlijk tot een eind gekomen.

En wat willen zij niet ?

Bovenal willen we geen geluids- en stankterreur op de Heide.

Daarnaast zijn wij tegen de uitbreiding van de kartingbaan aan de Elzerdijk met allerhand nevenactiviteiten (horeca, survival, ziplijnen, tokkelen, boom- en rotsklimmen enz.) die verkeersaantrekkend werken en de rust rondom de Heide verstoren. Verder volgen wij de ontwikkelingen zoals die bij de motorcrossbaan plaatsvinden.

Als u het hiermee eens bent kunt u ons steunen door u aan te melden als donateur en/of medewerker. Klik hier

De doelstellingen van onze Stichting vindt u hier en de huidige bestuurssamenstelling hier

Stichting Vrienden van de Gorsselse Heide – KvK 08180489 – Bankrekening NL13RABO0145785971– Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb