Wie zijn de "Vrienden van de Gorsselse Heide" en wat willen zij ?

Oorspronkelijk (sinds 2006) een klein groepje mensen dat zich ernstige zorgen maakte over de toekomst van de Heide. Mensen die hun hele leven al in het gebied rondom de Heide wonen, die er hun werk hebben of die er na hun pensionering naar toe getrokken zijn vanwege de 'rust en de ruimte'.

En ook vrijwilligers van de Natuurwerkgroep Gorssel die in hun vrije tijd de heide opgingen (en gaan) om zaailingen van dennen weg te halen en andere onderhoudswerkzaamheden te verrichten. Maar ook recreanten die in de vakanties en de weekeinden dit gebied opzoeken.

Nu (anno 2018), een Stichting (opgericht in 2008) met ruim 70 donateurs die als doelstelling heeft op te komen voor de instandhouding en de bescherming van de natuur op en rond de Gorsselse Heide en er alles aan te doen om verdere aantasting te voorkomen.

Wij proberen met deze site de eigenaar/beheerder van de Heide en de overheid (gemeente, provincie, rijk) ervan te overtuigen dat het zo niet langer kan met de Heide. Dit kleinschalige gebied wordt bedreigd. Niet alleen door verdroging, maar vooral door de motorische recreatie aan weerskanten van de Heide en de uitbreidingen die ons te wachten staan. Daarnaast de schade aan het gebied door loslopende honden, ruiters die door het vennetje lopen, crossfietsers die overal doorheen raggen enz.

Wij willen vooral: rust op de Heide !

Tevens zien wij het als onze taak om de uitvoering van het Natuurherstelplan (dat opgesteld is door de Dienst Landelijk Gebied) kritisch te volgen en informatie te verschaffen over de fauna en flora op de Heide, de geschiedenis enz. Een uitvloeisel daarvan is onze Ecologische Atlas.

Wij waren betrokken bij het "Gebiedsproces" maar dat is jammerlijk tot een eind gekomen

En wat willen zij niet ?

Om te beginnen willen we geen geluids- en stankterreur op de Heide.

Daarnaast wijzen wij een nieuwe toegangsweg vanaf de Zomerdijk naar het Hamac motorcrossterrein af en zijn we fel gekant tegen het gebruik van de weilanden aan de Deventerdijk om daar ongemaximeerd, jaarrond te mogen parkeren ten behoeve van de activiteiten die op het Hamac-terrein plaatsvinden (en straks misschien nog wel meer).

Als u het hiermee eens bent kunt u ons steunen door u aan te melden als donateur en/of medewerker. Klik hier

De doelstellingen van onze Stichting vindt u hier en de huidige bestuurssamenstelling hier

Stichting Vrienden van de Gorsselse Heide – KvK 08180489 – Bankrekening NL13RABO0145785971– Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb