Vriendennieuws

logo gemeente lochem

Structuurvisie Lochem

De gemeente Lochem heeft begin 2011 haar Toekomstvisie vastgesteld.

De volgende stap is het opstellen van een Structuurvisie.

Een Structuurvisie is een document met kaarten die inzicht geven in de ruimtelijke ontwikkeling van het betreffende grondgebied.

Vragen als: 

‘Hoe ontwikkelt zich de bevolking de komende jaren en wat is het effect daarvan op de woningbehoefte, het onderwijs, het verenigingsleven?’

‘Wat betekent dat voor de ruimtelijke inrichting van Lochem?’

'Op welke wijze kan de economie gestimuleerd worden en hoe werkt dat uit voor de bedrijvigheid, de landbouw en de recreatie & toerisme sector?’,

krijgen daarin een plek.

De structuurvisie geeft aan hoe, in ruimtelijke zin, Lochem zich de komende 10 jaar kan/mag ontwikkelen. Het is tevens een toetsingsinstrument voor de gemeente dat inzicht geeft in wat wel en niet mogelijk is.

Alle kernen van de gemeente Lochem (Gorssel, Eefde, Harfsen enz.) krijgen een plek in de structuurvisie. De dorpsraad Gorssel heeft met de gemeente afgesproken dat zij de inbreng voor de structuurvisie over de kern Gorssel zelf organiseert. Daarmee levert zij actief een bijdrage aan het document Structuurvisie Lochem.

De Stichting Vrienden van de Gorsselse Heide is uitgenodigd om ook bij te dragen aan de totstandkoming van deze structuurvisie.

Dinsdag 14 februari heeft de eerste werksessie met de werkgroep 'Gorsselse bijdrage Structuurvisie' plaatsgevonden. In de groep 'natuur en landschap' heeft onze vice-voorzitter Herman Roelofs de nadruk gelegd op enkele belangrijke aspecten van de Gorsselse Heide:

- sterkte: natuurparel van de Achterhoek;

- zwakte: klein gebied binnen de gemeente Lochem;

- bedreiging: ongewenste en verstorende recreatie in het gebied zelf en in en vanuit de omgeving; zoals kartbaan, motorcross en spoor noordtak Betuwelijn;

- kans: bedreiging middels duidelijke afspraken te verminderen
 
Hem viel verder op dat er binnen de gemeente Lochem weinig kennis is over de flora en fauna en weinig interesse voor natuur in het algemeen. De natuureducatie zou versterkt moeten worden.

Het kernteam heeft alle input verzameld en start met een analyse en ordening van alles wat er gezegd is.

Het resultaat van de eerste verwerking wordt op 6 maart verder besproken. Op 26 maart wordt het eindrapport voorgelegd aan de Gorsselse gemeenschap.
 
Hieronder de hoofdlijnen van de aanpak structuurvisie Gorssel

Aanleiding
De gemeente Lochem heeft begin 2011 haar Toekomstvisie vastgesteld. De volgende stap is het opstellen van een Structuurvisie. Een Structuurvisie is een document met kaarten die inzicht geven in de ruimtelijke ontwikkeling van het grondgebied. Vragen als:
• ‘Hoe ontwikkelt zich onze bevolking de komende jaren en wat is het effect daarvan op de woningbehoefte, het onderwijs, het verenigingsleven?’
• ‘Wat betekent dat voor de ruimtelijke inrichting van ons dorp?’
• ‘Op welke wijze kunnen wij onze economie stimuleren en hoe werkt dat uit voor de bedrijvigheid, de landbouw en de recreatie & toerisme sector?’,
krijgen daarin een plek.

De structuurvisie geeft aan hoe, in ruimtelijke zin, Lochem zich de komende 10 jaar kan/mag ontwikkelen. Het is tevens een toetsingsinstrument voor de gemeente dat inzicht geeft in wat wel en niet mogelijk is.
Niet alleen de kern Gorssel krijgt een plek in de structuurvisie Lochem. Ook de overige kernen worden daarin opgenomen. Iedere kern kiest haar eigen werkwijze. De dorpsraad heeft met de gemeente afgesproken dat zij de inbreng voor de structuurvisie Lochem over de kern Gorssel zelf organiseert. Daarmee levert zij actief een bijdrage aan het document Structuurvisie Lochem. De verantwoordelijk wethouder Kottelenberg heeft de dorpsraad daartoe uitgenodigd met de woorden “Maak er een Gorsselse bijdrage van”. Dat is dan ook precies wat de dorpsraad wil.

Gemeenten maken Structuurvisies om hiermee uitspraken te doen over de gewenste
(ruimtelijke) ontwikkeling. Om dit toekomstbeeld te realiseren wordt in een structuurvisie
aandacht besteed aan bijvoorbeeld identiteit, de gewenste omvang van de gemeente, het
woonmilieu, de werksituatie, de infrastructuur, de benodigde voorzieningen et cetera.

Hoe gaan we dat doen?
Inhoud
Belangrijk uitgangspunt voor onze inbreng voor de structuurvisie Lochem is het Dorpsplan. In juni 2008 is dit tot stand gekomen. We nemen actuele zaken uit het dorpsplan op in onze bijdrage. Daarnaast is er bestaand beleid op gemeentelijk-, provinciaal- en rijksnivo. Daar kunnen we niet omheen. Deze informatie heeft de gemeente samengevat in onderdeel A van het door haar op te stellen document, de Structuurvisie. Met elkaar gaan we kijken wat er mogelijk is en zullen we de Gorsselse wensen aangeven.
De thema’s die in onze bijdrage aan de orde komen zijn:

landbouw, water/bodem/milieu, wonen, economie/werken, recreatie&toerisme, natuur, landschap/cultuurhistorie/archeologie, bereikbaarheid/infrastructuur/openbaar vervoer, maatschappelijke aspecten (onderwijs, sport, verenigingsleven, cultuur, (WMO, Cultureelwerk).

We kijken daarbij naar de toekomstige ontwikkelingen zoals die in de Toekomstvisie zijn beschreven en die we zelf nog aanvullen en vertalen dat naar de ruimtelijke inrichting in ons dorp voor de komende jaren.


Proces
Om de hierboven genoemde inhoud bij elkaar te brengen, zoeken we Gorsselnaren die hier kennis van hebben. En dat kan iedereen zijn. Een boer weet wat in de landbouw speelt, iemand nauw betrokken bij de school weet hoe het onderwijs er voor staat. Geboren en getogen Gorsselnaren weten als geen ander hoe het dorp er vroeger uit zag en dat levert weer input voor de cultuurhistorische paragraaf. Per Gemeenten maken Structuurvisies om hiermee uitspraken te doen over de gewenste (ruimtelijke) ontwikkeling. Om dit toekomstbeeld te realiseren wordt in een structuurvisie aandacht besteed aan bijvoorbeeld identiteit, de gewenste omvang van de gemeente, het woonmilieu, de werksituatie, de infrastructuur, de benodigde voorzieningen et cetera.

In de periode februari-maart wordt de inhoud in een aantal bijeenkomsten bijeengebracht.
De eerste bijeenkomst is gepland in week 7 (dinsdag avond 14 feb). In de bijeenkomst wordt met elkaar de inhoud bij elkaar gebracht. Wij ontwerpen de avond en zorgen voor materialen en kaarten, etc.
De opbrengst wordt door het kernteam en mogelijk leden van de grote werkgroep in een document opgenomen. Dit is de eerste schets van onze bijdrage aan de structuurvisie.
In een tweede bijeenkomst in week 10 (dinsdag avond 6 mrt) worden de vraagpunten met een afvaardiging (1 per thema) besproken en opgelost. Per onderwerp vragen we minimaal 1 deelnemer (mag ook meer). Dat wordt weer een workshop.
Vervolgens maakt het kernteam de volgende slag met behulp van eventuele schrijvers uit de werkgroep. Er worden tevens kaarten, tekeningen gemaakt.
De derde bijeenkomst is voor alle inwoners. De inwoners van Gorssel worden uitgenodigd en het plan wordt gepresenteerd. Mensen kunnen reageren. Het kernteam kijkt wat met de reacties moet gebeuren en doen mogelijk nog een beroep op enkele leden van de werkgroep.
Het resultaat van dit proces gaat gaat naar de gemeente. Vervolgens maken we er voor het dorp een mooi boekje van.


De Organisatie
Opdrachtgever
Opdrachtgever is het bestuur van de dorpsraad waarvan Hans Geerlink de contactpersoon/linkin pin is voor de trekker Karin Komdeur.
Structuur
In het kernteam zitten:
• Anneke Donkersloot: financiën en thema Water/bodem/milieu
• Mieke Geerlink: communicatie en thema’s landschap, cultuurhistorie, archeologie
• Ilona Kolster: eindredacteur visie en thema’s landbouw, economie/werken
• Jan de Vries: voorbereiding bijeenkomsten, thema maatschappelijke aspecten
• Karin Komdeur: trekker, contactpersoon dorpsraad/gemeente, bijeenkomsten, thema’s wonen, recreatie/toerisme, natuur.
Het kernteam is verantwoordelijk voor het resultaat en heeft tot taak zorg te dragen voor de totstandkoming van de visie en is daarmee de drijvende kracht. Het kernteam organiseert bijeenkomsten, regelt de communicatie (krant, website, etc), zet de lijnen uit en geeft sturing aan het proces, levert een bijdrage aan het visiedocument (schrijven, schetsen, inhoud leveren, foto’s maken, et cetera).
Rol van de gemeente
We nemen de gemeente mee in wat we aan het doen zijn om te voorkomen dat we ideeën formuleren die niet in het beleid passen of een document maken wat niet aansluit met de Structuurvisie die zij maken. Daarnaast willen we ook de raadsleden betrekken bij ons proces. We nodigen hen uit voor een werksessie en voor de bijeenkomst voor het dorp.
De planning
De streefdatum om het stuk af te ronden is 1 april. De data van de bijeenkomsten zijn:
• 14 februari
• 6 maart
• 26 maart


  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb