Vriendennieuws

Minder natuur

De Gelderse Milieufederatie schrijft ons:

De nieuwe Natuurwet zal leiden tot minder natuur. Dat is de conclusie die de Gelderse Milieufederatie trekt na bestudering van het nieuwe wetsvoorstel Natuur van staatssecretaris Bleker. Soorten worden minder strikt beschermd en ook het totaal aantal beschermde soorten neemt af. Tegelijkertijd worden de mogelijkheden voor jacht verruimd, ook voor vogels als de smient en de kolgans waar Nederland een internationale beschermingsverplichting toe heeft. Weidevogels, zoals de grutto, die steeds meer onder druk staan, kunnen niet rekenen op meer bescherming, wat juist wel nodig is om ze te behouden voor Nederland. De das wordt nagenoeg vogelvrij omdat zijn woongebied niet langer beschermd wordt tegen allerlei projectplannen.

Natuurcompensatie, waarover de Algemene Rekenkamer een paar jaar geleden oordeelde dat de realisatie daarvan te wensen overliet, krijgt in de wet ook geen aandacht. Verder worden de bijzondere natuurwaarden van alle natuurreservaten niet langer meer beschermd. De GMF heeft de staatssecretaris dan ook dringend verzocht het wetsvoorstel in te trekken.

Ecologische Hoofdstructuur

Tegelijkertijd worden er nu ook onderhandelingen gevoerd tussen de staatssecretaris en de provincies om de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in te perken en minder geld uit te trekken voor de realisatie daarvan. De geplande EHS in Gelderland zal 7.000 ha moeten inleveren. Het Planbureau voor de Leefomgeving concludeerde onlangs dat het voorgenomen akkoord een versnelde achteruitgang van natuurkwaliteit reëel maakt. Het Planbureau stelt verder dat er juist extra maatregelen nodig zijn om de natuur in Nederland weer op orde te krijgen.

Biodiversiteit

Nederland heeft in 1992 het Biodiversiteitsverdrag in Rio de Janeiro ondertekend. Daarbij heeft Nederland verklaard dat zij zich zou inzetten om de biodiversiteit te beschermen. De achteruitgang van de biodiversiteit zou in 2010 moeten zijn gestopt, zo is Europees afgesproken. Echter nu blijkt dat Nederland zich blijkbaar niet meer gebonden voelt aan die eerdere beloften en nu wil toestaan dat de biodiversiteit nog verder achteruit gaat. De Gelderse Milieufederatie vindt dat men ook op provinciaal niveau gehouden is de biodiversiteit te behouden en te herstellen en dat er daarom voldoende geld moet worden geïnvesteerd in natuurbescherming en in nieuwe natuur.

Lees hieronder de brief die de GMF aan staatssecretaris Bleker schreef


  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb