Februari  2016: knoppen

In de winterperiode is het een prettige afleiding om eens de verschillende knoppen te bekijken. Het duurt niet zo lang meer, dan ontspruit het eerste lentegroen. Bij sommige struiken zijn de knoppen al uitgelopen, zoals bij de kamperfoelie, hier zie je de bladeren in de winter al te voorschijn komen.
Bedenk dat iedere boom en struik zijn eigen karakteristieke knoppen heeft en dat het verwonderlijk is wat er allemaal uit een dergelijke kleine knop te voorschijn kan komen.
Gehuld tussen de schubben liggen de beginselen van bladeren maar ook bloemen opgesloten, goed beschermd tegen de winterse omstandigheden.
Iedereen kent wel de knoppen van de paardenkastanje bedekt met kleverige schubben die ervoor zorgen dat ze niet uitdrogen in de winterperiode omdat de wortels geen water kunnen opnemen en daarom de knoppen ook niet van water kunnen voorzien. De knop aan het einde van de twijg groeit straks uit tot een takje met enkele paren bladeren: eerst groen en later fijn behaard bruin. Aan het eind komt dan de bloemtros. Vreemd genoeg is de paardenkastanje op de Gorsselse Heide niet waargenomen?
Ook bijzonder zijn knoppen van de linde: duidelijk rood bruin; de es: hoekig, zwart, paars tot donkerbruin, gedrongen; plataan: puntig met een donkere ring onder de knop om de tak. Bij de plataan zie je bovendien vaak door de kruin de zaadbollen van het vorige jaar nog hangen. Maar ook de linde, es en plataan worden niet in onze Ecologische Atlas van de GH genoemd.

Nu eens geen begeleiding van een foto, maar gewoon omschrijvingen en waarnemingen. Ga er zelf op uit om de natuurimpressies met een frisse neus op te snuiven.

Enkele bomen en struiken waarvan je op onze Gorsselse Heide kunt genieten

- van de beuk zijn de knoppen naar buiten gericht. Ze zijn niet allemaal hetzelfde, de knoppen
  die de bladeren bevatten zijn spits, zij die de bloemen bevatten zijn dikker en langer.

- bij de eik staan de dikke knoppen verspreid langs de twijgen. Aan de top zitten er vaak
  meerdere bij elkaar.

- de Noorse esdoorn [Acer platanoides] heeft bruine knoppen. De boom behoort tot de zeepboomfamilie. Als de boom in bloei staat is het een juweeltje met zijn geelgroene kroon.

- de berk heeft kleverige knoppen. Bekend ook vanwege berkenwater en verder maakt men van het berkensap wijn, honing en suiker. De boom is uiterst winterhard en is vrijwel de enige soort die tot in het verre noorden, zelfs Groenland, nog voorkomt.

- ratelpopulier of esp, behoort tot de wilgenfamilie, heeft gele tot donkerbruine iets kleverige knoppen. De boom is tweehuizig, aparte mannelijke en vrouwelijke bomen. De lange mannelijke katjes zitten al in maart aan de boom te schitteren.

Bekijk ook eens de knoppen van gagel, vlier en lijsterbes.
Dus de wandelschoenen, warme jas en handschoenen aan en op pad genieten van de stilte en het [althans voor mij] rustgevend karakter van de heide. En dan maar op zoek naar de diverse knoppen van bomen en struiken. Maar ook van de winterse geluiden, mits de omgeving van de Gorsselse Heide dit niet verstoort.
Na de wandeling weer voldaan thuisgekomen en nog maar eens nagenieten met een warme kop chocolademelk.


Geniet van wat de Gorsselse Heide ons biedt       
Herman Roelofs

  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb