Mei 2016: groene zandloopkever (Cicidela campestris)

Bij de viooltjes van vorige maand moesten we door de knieën om ons goed op de bodemgroei te concentreren om ze waar te nemen, nu ook weer bij dit insect.
Tijdens de Flora- en Fauna inventarisatie van het IVN Zutphen in 1969 is deze loopkeversoort al waargenomen. En ja, hoor op een zonnige namiddag, één na laatste week afgelopen april, zag ik een pracht exemplaar voorbij sprinten op het brede zandpad. Het stuk ‘droge’ zandpad was kennelijk toch voldoende door de zon opgewarmd. Voor mij een reden om aan deze glanzende kever wat meer aandacht te schenken.
Verschillende soorten zandloopkevers komen in ons land voor: Cincidela maritima - de naam ‘maritima’ zegt het al - komt vooral langs de kust voor en wel specifiek aan de zeereep, verder de groene Cincidela campestris en nog een zwarte soort, Cincidela silvatica. Deze laatste soort is ook een heide specialist.

Het zijn snelle op de zandbodem levende roofinsecten die overdag actief zijn. Van hun snelheid maken ze gebruik door, bij overrompeling, andere insecten te overmeesteren, vooral mieren en vliegen dienen als voedsel. Worden ze opgejaagd, dan vliegen ze op om enkele meters verder weer neer strijken. Bij ons zijn deze, 12 tot 16 mm lange, insecten plaatselijk algemeen. Na wat betere bestudering zijn de opmerkelijk grote monddelen opvallend. Dit natuurlijk om gemakkelijk prooien te vangen en te verorberen
Het ♀ legt de eieren in de zandbodem en wordt bij het afzetten van de eieren trouw vergezeld door het ♂.

 mei16 groene zandloopkever






Bron: Lode Rubberecht, Natuurfotografie


De larven leven in gangetjes in het zand en zijn even vraatzuchtig als de volwassen insecten. Met twee uitsteeksels op de rug zetten ze zich schrap in de gang. Boven in de gang zit de platte kop verscholen, die het gangetje heel precies afsluit, en nu maar loeren en loeren. Komt een insect voorbij, dan schiet de kop uit, de kaken happen toe, de prooi wordt de gang ingesleurd en verslonden. De ontwikkelingsduur van de larve is 2 tot 3 jaren. De verpopping heeft plaats in juli. De kever komt na 4 weken uit en vermeerdert zich pas in het volgende voorjaar.

Geniet van wat de Gorsselse Heide ons biedt       
Herman Roelofs

  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb