Januari 2019: help uw gevleugelde vrienden; nestkasten voor onze holenbroeders

Nu eens geen verhaaltje wat direct gerelateerd is aan de Gorsselse Heide, maar waar we thuis ons voordeel mee kunnen doen. Speciaal voor onze gevleugelde vrienden. Als Vogelwerkgroep IJsselstreek hadden we de laatste jaren problemen met de nestkasten op landgoed Dorth. De broedvogels in de nestkasten werden verstoord, nesten geplunderd, door waarschijnlijk steenmarters, misschien ook wel een boommarter en niet te vergeten de eekhoorns. Deze lusten ook wel een vogeleitje om hun honger te stillen.
Nestkastcontroleurs hebben een bescherming methode uitgevoerd tegen deze roofdiertjes in de vorm van een metaal gazen kokertje juist voor de vliegopening en de andere een gebogen gaaswerk passend om de voorkant van de nestkast met een juiste opening voor het vlieggat.
Zie respectievelijk foto 1 en 2, systeem is aangereikt door het NIOO uit Heteren.


jan19 nestkast1 jan19 nestkast2
Steenmarters komen voor op onze Gorsselse Heide, maar broedkasten voor vogels hebben we er niet hangen dus daar is geen probleem. De boommarter is voor zover mij bekend niet waargenomen op de heide. Maar jaren geleden is er wel een melding gemaakt van een boommarter op landgoed Joppe. De eekhoorn is wel een veel geziene verschijning op de heide en lust ook wel een eitje.
In onze tuinen kunnen we ook wel op problemen stuiten van de steenmarters. Bij mij in de buurt worden ze regelmatig waargenomen. Ook ik heb een melding gekregen. Tijdens het onderhoud aan onze auto meldde de garagehouder dat er aan de kabels was geknaagd en geknabbeld door waarschijnlijk steenmarters.
Wat is het niet een genot om tijdens de wat koude wintermaanden zelf zo’n nestkast in elkaar te timmeren. Het geeft echt voldoening. Globale afmetingen [binnenwerks] voor de kleinere holenbroeders [mezen] 10x10 cm en hoogte max. 30 cm. Kijk ook voor meer informatie op internet “nestkasten maken”. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om een kant en klare nestkast te kopen in een tuincentrum of een andere winkel. Daarna ophangen. Misschien wel wat aan de late kant, maar kan nog wel. Vogelnestkasten worden in de winter ‘s nachts vaak gebruikt als warme en veilige slaapplaats.

Klik hier voor wat algemene richtlijnen van Vogelwerkgroep “de IJsselstreek.

Dan maar genieten tijdens de broedperiode van onze vogels, mits ze interesse hebben in onze geboden huisvesting. Verder hopen dat ze maar veel rupsen van de processierups en de buxusmot in onze tuinen aan hun jongen mogen voeren.


Geniet van wat de Gorsselse Heide (en omgeving) ons biedt   
Herman Roelofs

  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb