December 2021: Nieuwelingen op de Gorsselse Heide

Het beheer heeft de laatste jaren een duidelijk positieve bijdrage geleverd aan de diversiteit op de Gorsselse Heide. Begrazing, afplaggen, opschonen door de Natuurwerkgroep Gorssel en Stichting Marke Gorsselse Heide, maar ook maaien. Veel nieuwelingen hebben zich laten zien en zijn beschreven in de plaatselijke media. Voor het komende jaar een goed doel om aan deze “uitbreidingen” wat meer aandacht te schenken. Op zoek en geniet ervan, maar vooral met rust laten, maak er een foto van om thuis opnieuw te genieten. Nu enkele van de nieuwelingen op een rijtje gezet met een korte beschrijving uit diverse literatuur mogelijkheden.

Oeverkruid [Littotella uniflora]    
dec21 1   Sinds 1960 niet meer waargenomen, meest waarschijnlijk omdat de mensen met paarden door het wetsbare gebied banjerden. Behoort tot de weegbree familie. Nu weer volop aanwezig bij het bruggetje. Vaste, meerjarige plant met een klein rozet. Het fris groene blad is 3 tot 10 cm lang en rond tot elliptisch van vorm. Zowel de ♂ als ♀bloemen zitten aan dezelfde plant. Ieder ♂ wordt begeleid door 2 ♀ bloemen. De ♀ bloemen hebben korte stelen met lange stampers. De plant kan tijdelijk onder water vertoeven.
Foto: oeverkruid bron: wilde planten.nl    
     
Bruine snavelbies [Rhynchospora fusca]    
dec21 2   Het is een olijfgroen cypergras, 10 tot 30 cm hoog met lange uitlopers als wortelstokken. De geel tot roodbruine bloeiaren zijn tweeslachtig. De bloeitijd is juni tot augustus. De wind zorgt voor de bestuiving, de vrucht is een dopvrucht, misschien kunnen we het wel een noot noemen. De verspreiding vindt plaats door dieren [uitwendig] en via water.
Foto: bruine snavelbies, bron: natuurfotosite.be    
     
Torenkruid [Turritis glabra]    
dec21 3   Het is een winterharde tweejarige plant, die behoort tot de kruisbloemigen. De plant kan wel 80 cm hoog worden en de vorm lijkt wel op een toren,vandaar de naam. De tamelijk grote, bleekgele bijna witte bloemen kunnen wel 7 tot 8 mm groot worden en zijn waar te nemen in juni en juli. De bestuiving vindt waarschijnlijk plaats door insecten, verder heb ik er niets over kunnen lezen.
Foto: Torenkruid; bron: wilde-planten.nl    
     
Stekelbrem [Genista anglica]    
dec21 4   Een dwergstruik laag bij de grond, 15 tot 40 cm hoog, maar soms wel tot een breedte van meer dan 150 cm. De struik heeft behoorlijke stekels. De bladeren zijn kaal en blauwgroen. De gele bloemen zijn te zien van april tot in augustus. De bestuiving vindt plaats door bijen en hommels. Het is een waardplant voor groentje en heideblauwtje. De vrucht is een smalle, gekromde iets opgeblazen peul.
Foto; stekelbrem: bron: wilde-planten.nl    
     
Klokjesgentiaan, Kleine zonnedauw, Moerasviooltje   Hier heb ik maar geen foto’s en geen tekst bij gezet. Je kunt even zoeken in de vorige “natuur belevenissen”: 7-2012, 7-2013 en 4-2016 respectievelijk.
     
Heideknotszwammetje [Clavaria argilla?]    
dec21 5   Nog nooit eerder waargenomen op de Gorsselse Heide Je kunt het bleekgele op koraal lijkend zwammetje vooral vinden op voedselarme, zure zandgrond maar wel met heide in de buurt. Er staat beschreven dat het met de wortels van de struikheide een samenwerkingsverband heeft gesloten.
Foto: heideknotszwammetje, bron: imageselect door Steijn van Schie    
     
Blauwvleugelsprinkhaan [Oedipoda caerulescens]    
dec21 6   Deze sprinkhaan heb ik jaren geleden veel in zuid Frankrijk in de Cevennen waargenomen, prachtig als het beestje van de weg opvloog door de opvallende blauwe vleugel kleur. Het dieet bestaat vooral uit dood plantaardig materiaal, grassen en kruiden. Het ♂ is 13 tot 23 mm en het ♀ 20 tot 29 mm lang.
Foto: blauwvleugelsprinkhaan, bron: natuurfotografie.nl    
     
Kleine parelmoervlinder [Issora lathonia]     
dec21 7   Deze dagvlinder is zo’n 18 tot 23 mm groot en is zeer mobiel, behoort tot de familie van de vossen, parelmoervlinders en weerschijnvlinders. Uit verschillende bloemplanten wordt nectar geslurpt, koninginnekruid, jakobskruiskruid en kattenstaart, maar ook de vlinderstruik is in trek. De viooltjes familie is de waardplant van de vlinder. De zwarte rups is wel 3 cm lang, met oranjebruine, getakte stekels met lichte plekken.
Foto: kleine parelmoervlinder, bron: val-oudeijssel.nl    
     

Ook werden de afgelopen tijd opmerkelijk veel heideblauwtjes waargenomen. Zie voor meer info de natuurbelevenis van 7-2017.

Wat dacht je verder voor de toekomst, misschien wel gentiaanblauwtjes of speerwaterjuffer langs de vennen met specifieke oevergrassoorten. Dat wordt aankomend jaar genieten om deze nieuwelingen te kunnen waarnemen. Het lijkt mij zeer de moeite waard om de verbetering van de biodiversiteit te volgen. Dank aan de diverse instanties, die dit mogelijk hebben gemaakt.

Geniet van wat de Gorsselse Heide en omgeving ons biedt.  
                                     
Herman Roelofs


  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb