Januari 2022: Winter in onze tuin en de “mussen” familie.

In onze tuin op de voertafel, in de pindapot en hangend aan de vetbol zijn de vogels druk bezig om het nodige voedsel te verzamelen. In de wintertijd is het zeker nodig om voldoende vetten te bemachtigen om het vogellijf op zo’n 40°C te houden. Vanachter het warme kamerraam is het genieten om de vogels druk bezig te zien met deze dagelijks, meest belangrijke klus.
Mezen [koolmees, pimpelmees, matkop en glanskop soms de kuifmees en groepen staartmezen], roodborst en mussen, ja zelfs de grote bonte specht, gaai, Turkse tortel en ekster weten onze tuin te vinden. Ook zie je de huismus nog wat onhandig uit de pinda pot smullen. Al het voedsel wat ze van de voederplank , pot en “snackbar” op de grond morsen wordt zorgvuldig door de rondscharrelende vinken, winterkoning, ringmus, heggenmus, merel en ja soms ook de zanglijster opgepikt. Enkele jaren geleden zag ik ook nog wel eens een sijs aan de vetbol en pindanet hangen, helaas de laatste jaren niet meer. De boomklever daarentegen bemoeit zich nog het meeste met de prachtige rode bessen van de hulst. Allemaal vogels die je ook op de Gorsselse Heide kunt bewonderen tijdens een gezonde winterwandeling. Wel doorstappen, dat is genieten.

Nu wat meer over de mussen familie. De 4 meest bekende soorten, heb ik hierna wat nader voorgesteld. Alle 4 zijn als broedvogels op de heide waargenomen, zie het aantal broedparen bij de foto’s. Ze zijn vrijwel allen even groot zo’n 14 – 15 cm.
Dit neemt niet weg dat er op de NL-lijst nog zo’n ruim 10 soorten andere “mussen” worden vermeld.
huismus klein

Huismus ♂ [Passer domesticus], 3 broedparen in 2013.
Ringmus [Passer montanus], 4 broedparen in 2013.→               ringmus klein 2

Huismus bron foto; vroegevogels.varabnn.nl Ringmus bron foto; vroegevogels.varabnn.nl

Huismus, heeft grijze kruin en prachtige zwarte borstvlek. De ringmus heeft een bruin petje [kruin], ook een zwarte keelvlek en bovendien een zwarte wangvlek. De witte ring is duidelijk waarneembaar. De huismus is een echte cultuurvolger, daar waar mensen wonen komt ook de huismus voor. Dit in tegenstelling met de cultuurvlieder, die weert de menselijke aanwezigheid.
Huismus ♂ verschilt van het ♀, tracht de verschillen maar eens te ontdekken . Bij de ringmus zijn ♂en ♀vrijwel identiek.
heggenmus klein
Heggenmus [Prunella modularis], 6 broedparen in 2013.

Grasmus [Sylvia communis], 1 broedpaar in 2013.→    grasmus klein 2

Heggenmus bron foto; vogelbescherming.nl Grasmus bron foto; vroegevogels.varabnn.nl

In januari laten de heggenmussen al van zich horen, prachtig het begin van de lente? Daar kan ik van genieten. Eigenlijk is de heggenmus geen mus, kijk maar eens goed naar het snaveltje, spits, duidelijk voor een insecteneter. Door gebrek aan insecten wordt het voedsel in de winter aangevuld met zaden en vetten. Het vogeltje heeft een onopvallend bruingrijs verenkleed met blauwgrijze kop.
De grasmus, ook geen “echte mus”, heeft een prachtige zang, bovenin de boom kun je van dit pionier vogeltje genieten. Het is een echte trekvogel, in de winterperiode zien we de vogel niet. Vanaf eind april zijn ze weer terug uit Afrika. Het voedsel bestaat net als bij de heggenmus uit insecten, maar tijdens de trek ook vruchten. Een onopvallend vogeltje met roest oranje vleugels en oranje pootjes. Het♂ verschilt van het ♀ door de grijze kop en de roze-achtige borst. Maar nog even wachten en in de lente genieten van deze vogels. Vergelijk de grasmus maar eens met de braamsluiper, uiterlijk en zang. Veel succes maar vooral plezier.

Geniet van wat de Gorsselse Heide en omgeving ons biedt. Herman Roelofs.



.

  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb