November 2023; Natuur belevenissen in onze tuin.

Nu eens een wat andere natuurbelevenis, dit jaar in onze tuin waargenomen. Ook van die ervaringen in je eigen tuin kun je volop genieten, ik tenminste wel. Iets voor volgend jaar om daar ook maar eens op te letten.

Bolderik. Het begon met zaad wat ik van mijn broer gekregen had, het zou bolderik zijn.
Na een tijdje, toen de plantjes te voorschijn kwamen, was dit bolderik? Toen kwam het resultaat, het was koolzaad, ha, ha!
Mijn broer kwam met de oplossing hij zou me wel wat planten uit zijn moestuin meebrengen. Ja hoor, na een tijdje daar stond de bolderik in al zijn pracht te bloeien. Wel met een beetje slappe stengel, maar dat kon ik me nog wel herinneren uit mijn jeugd want in de graanvelden vonden ze steun tussen de halmen.
bolderik_3.jpg Bolderik; foto bron: Wikipedia
Het is een min of meer zeldzame plant geworden. Vroeger vond je ze veelvuldig in graanvelden.
Of de plant zich uitgezaaid heeft, is nu nog niet te zeggen, dat zien we volgend jaar wel. Op de plek staan al wel wat zaailingen, maar welke dat zijn is nog een vraagteken. De tijd zal het leren.
Ik heb niet kunnen waarnemen, wie de bestuiving op zijn geweten heeft gehad.


Zegekruid. In wat zaad wat ik van een vriend gekregen had, met onder andere zinnia’s, kwam er ook een struikachtige plant te voorschijn. De enkele zinnia’s werden totaal overgroeit.Een zoon van onze buurman kwam erachter. Hij maakte een foto van de plant op z’n mobiel en kwam er zo via een app achter dat het zegekruid was. Zie foto, wat een prachtig exemplaar.
Ook hier heb ik niet kunnen waarnemen wie de bestuiving tot taak hadden. Maar er groeiden uit de bloembodem wel dikke, groene, besachtigen vruchten, waarin zaad tussen schotjes verdeeld was. Dus bevruchting was bewezen. Ik heb ze maar niet bewaard om uit te zaaien.
zegekruid 3       Zegekruid; foto bron: eigen werk
                                                .
Cyclaam. Honingbijen en hommels die de bloem van een cyclaam bezoeken. Het volgende bezoek had ik nog nooit waargenomen.Een honingbij landde op de steel van de bloem. Daarna kroop het beestje naar boven door het ronde gedeelte, waar de bloem[kroon]blaadjes gehecht zitten naar binnen. Verder kon ik het natuurlijk niet waarnemen, verscholen. Maar waarschijnlijk wel smullen van de daar aanwezige nectar. Na een korte periode kwam het insect er weer uit gekropen. Prachtig om te zien en dat alles op onze terrastafel. Dat deze insecten precies weten hoe ze de nectar uit deze bloem kunnen bereiken, indrukwekkend!
cyclaam 3  Cyclaam; foto bron: eigen werk
                                                                                

Koningspage. Op een wat late vrijdagmiddag in augustus keek ik uit ons keukenraam en zag een grote, witachtig gestreepte vlinder foerageren op de vlinderstruik. Helaas kon ik geen foto ervan maken. Direct kwam in mijn brein de naam op, dit moest ongetwijfeld een
koningspage zijn, niet te missen en niet te verwarren met de veelkleurige koninginnenpage.
Maar desondanks wel een schitterende waarneming.
  koningspage 3     Foto bron; Wikipedia.


Fuchsia’s in de tuin en op het terras.
Hommels, bijen en of misschien zweefvliegen? bezochten veelvuldig de bloemen van de fuchsia’s. Tot laat in de vorige maand bloeiden ze nog steeds. Ze landen op de lange meeldraden en kruipen onder de rokken de bloem in. Daar is kennelijk toch wat nectar te halen. Jazeker, insecten die onder de rokken wat te zoeken hebben. Ik wist eigenlijk niet dat deze bloemen ook nog wat nectar produceren. Maar besachtige vruchten komen er wel aan, die kleuren groen tot rood.                                                                                                                     .

fuchsia 3    Fuchsia; foto bron: eigen werk



Nog enkele opmerkelijke waarnemingen over vlinders in onze tuin dit jaar.
In het begin zag ik alleen maar koolwitjes. Nauwelijks een andere soort, behalve een enkele citroenvlinder. Maar daarna volgde er een periode van de atalanta, gevolgd door een periode van de dagpauwoog. Eigenlijk heb ik de kleine vos en de gehakkelde aurelia, niet waargenomen. Ook de koevinkjes en de zandoogjes waren niet in onze tuin te ontdekken. Eigenlijk zie ik nu in de late herfstperiode alleen nog de witjes rond dwarrelen op zoek naar een laatste bloem van bijvoorbeeld de muurbloem, maar vrijwel geen andere dagvlinder.
Hebben jullie, lezers, dezelfde tuinervaringen met vlinders?
De belangrijkste planten en struiken waren hoe kan het ook anders de vlinderstruik, maar ook hemelsleutel, blauwbaard [Careopteris], herfstaster en het perzikkruid werden goed bezocht.

Geniet van wat de Gorsselse Heide, maar ook onze eigen leefomgeving[tuin] ons biedt. Herman Roelofs.

  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb