Maart 2024; Look-zonder-look [Alliaria petiolata].

In “Groei en Bloei” van juni 2023 las ik een stukje over look-zonder-look met veel leuke informatie en dat deed mij beslissen om er een stukje over te schrijven. Als belangrijkste; het is een gemakkelijke, zeer algemeen voorkomende plant en een ideale groente als je weinig tijd hebt. Vooral de bladeren in soep en als salade. Wel goed wassen natuurlijk.
Het behoort tot de kruisbloemigen, zoals eetbare koolsoorten en ook gewoon barbarakruid.
De bloeitijd is april – juni, plaats (zon), halfschaduw/schaduw.
Bodem: humusrijk, liefst kalk- en voedselrijk en (matig) vochtig.
Toepassing: eetbare tuinen, boomgaarden, onder bomen en struiken.
De plant is in goed gezelschap met fruitbomen en struiken,
lievevrouwebedstro, vuilboom, vlinderstruik, paardenbloem
en het familielid gewoon barbarakruid
Vele insecten maken dankbaar gebruik van deze plant.
Ik zal er een paar de revue laten passeren.
look 2 2
Foto bron Saxifraga Ed Stikvoord
Gewone zandbij. Look-zonder-look werkt als een magneet op bestuivers. En dan bedoel ik niet alleen de honingbij, want die is als bestuiver nogal lomp. De werksters gaan nogal ruw af op het eten in de bloem en beschadigen dan soms de meeldraden of de stamper. Wilde bijen zijn betere bestuivers. Ze landen voorzichtig op de bloem en cirkelen steeds dichter naar de stamper toe voor ze zich richten op de lekkernij. Daardoor verspreiden ze het stuifmeel gelijkmatiger over de bloem. Het resultaat zie je goed bij bijvoorbeeld aardbeien: de schijnvruchten zijn klein, minder talrijk en misvormd als er alleen maar honingbijen (en hommels) in de buurt waren. Veel wilde bijen soorten zijn fan van look-zonder-look. Daarom is die ook zo nuttig in de eetbare tuin. Ons voedsel is grotendeels van wilde bijen afhankelijk, ze verbeteren bijvoorbeeld je appeloogst. Als in mijn tuin het look-zonder-look bloeit, komt de gewone zandbij op bezoek. Die lijkt op een vliegje, iets groter dan 0,5 centimeter, pas als het neerstrijkt, zie ik het wollige lichaam met strepen, dan weet ik het zeker dit is een minuscuul bijtje.
Oranjetipje. Verschijnen er gaatjes in de bladeren, dan doet look-zonder-look zijn werk. Dan voedt het hordes bestuivende vlinders en hun rupsen. Het kroost van bijvoorbeeld het groot en klein koolwitje, maar ook van het geaderd witje eten graag aan look-zonder-look. In de moestuin kun je die plant dan ook gebruiken als afleider van je kool. Nog zo’n fan is het oranjetipje. Look-zonder-look is één van haar favoriete kruisbloemigen, vooral als het groeit op een zonnige plek, beschut door struiken. Op zo’n plek kan ze al haar klusjes doen; nectar drinken, zich opwarmen, paren en eitjes afzetten. De nabije struiken komen bovendien goed van pas voor de rupsen, want die overwinteren als pop aan de takken. Ook voor het oranjetipje kan er niet genoeg look-zonder-look groeien. Haar rupsen zijn erg hongerig, soms eten ze zelfs de eitjes van soortgenoten.
Vliegende speld, wat een prachtige naam! De vliegende speld behoort tot de zweefvliegen familie. Een belangrijke groep bestuivers, die we vaak vergeten. Look-zonder-look trekt verschillende zweefvlieg soorten, waaronder de vliegende speld. Deze zweefvlieg heeft een lang, dun lichaam met een verdikking achteraan. Steken kan de speld niet, de dag bestaat uit patrouilleren en stilstaan in de lucht en natuurlijk nectar drinken. Het speldenvrouwtje doet niet alleen bestuifwerk, ze is ook van de plaagdieren bestrijding. Haar larven peuzelen, net als vele andere larven uit de zweefvliegen familie, massa's bladluizen op.
Citroenlieveheersbeestje. Look-zonder-look trekt ook verschillende roofinsecten aan, zoals wantsen en verschillende lieveheersbeestjes. De meeste van die lieveheersbeestjes eten bladluis en andere kleine plaaginsecten. Het citroenlieveheersbeestje, een felgele kever met zwarte stippen, eet ook meeldauw en als volwassen insect graag een shotje nectar tussendoor. De ondiepe bloemen van look-zonder-look zijn perfect voor hun monddelen. Tussendoor verstopt ze zich tussen look-zonder-look planten, dus ook voor dit lieveheersbeestje is het een waardevolle plant.

Geniet van wat de Gorsselse Heide en omgeving ons biedt. Herman Roelofs.
.

  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb