Geluidsvermindering in ruil voor meer kartingbaan-activiteiten

In een brief (mei 2014) aan het college van B&W en de raad van de gemeente Lochem heeft de eigenaar van de kartingbaan aan de Elzerdijk in Eefde de volgende plannen ontvouwd om te komen tot een 'outdoorcentrum waar mensen van heinde en verre naar toe zullen komen':

• Doolhof
• Paintball
• Wandel en spooktochten organiseren (op eigen terrein)
• Survival en klimbos runs organiseren (op eigen terrein)
• Activiteiten met voertuigen (elektrisch/motorisch) met voertuigen die normaal op de openbare weg rijden
• Aanleggen van een kabelbaan, rodelbaan en monorail baan
• Sportieve activiteiten op en boven het gehele terrein
• 150 campingplaatsen
• Horecabestemming op het gehele terrein
• Speelplaatsen/zandbakken voor kinderen
• Ondergrondse grotten

Hiervoor zal een aantal aanpassingen gedaan moeten worden, zoals het aanleggen van parkeerplaatsen, aankoop van grond en ontsluiting vanaf de Dortherdijk. Hiertoe moet ook de huidige milieuvergunning en het bestemmingsplan aangepast worden.

Als hiervoor toestemming gegeven wordt is de eigenaar bereid om de geluidsoverlast te reduceren door o.a. het gebruik van luidruchtige privékarts te beperken.

Wij wachten met spanning af hoe de gemeente hierop zal reageren.

In dit verband is het interessant de wekelijkse discussie te lezen tussen de gemeenteraadsleden Hennie van der Most (VVD) en Willem Beekman (GL) in de Berkelbode.

Gorssel, 2 juli 2014

Ha die Willem,

De Gorsselse Heide kent een lang verleden in de raad. Vroeger gebruikt door defensie en marechaussee als oefenterrein en nu zowel natuur als recreatie.

Rust en natuur aan de ene kant; lawaai van crossende motoren en karts aan de andere kant. Logisch dat een mede door de gemeente begeleid gebiedsproces, het gesprek tussen omwonenden en ondernemers, nodig is.

In de raad van maandag 30 juni heeft de VVD fractie vragen gesteld over dit geheel. Los van de herstelacties om de natuurwaarde weer vorm te geven en de schade van de militaire oefeningen op te lossen is het zeer de moeite aard om juist een combinatie van natuur en recreatie te willen.

Ik ben een voorstander van mooie recreatieve plekjes en ben niet voor niets in dit gebied gaan wonen. Maar mooie plekjes gaan gepaard met bezoekers en bezoekers komen met paard, mountain-bike, auto, motor en fiets. De bereikbaarheid en de lokale parkeervoorziening moet dan wel geregeld zijn. Daarnaast is horeca vaak ook een wens en trekken we door dergelijke voorzieningen meer toerisme naar onze gemeente.

Ik heb de brief van de kartbaan gelezen en vind het mooi dat een ondernemer zijn nek uit wil steken om invulling te geven aan het verlagen van het geluidsniveau en tegelijkertijd wil investeren in meer toerisme. Hij wil zelfs het voortouw nemen om een soort bezoekerscentrum van de Gorsselse Heide in te richten.

We moeten het bestemmingsplan daar toch aanpassen dus laten we kijken of we dit gelijk mee kunnen nemen. Gaan we als het klaar is samen paintballen! Of met een huifkar door het gebied; lunchpakketje mee! Wel de hond aanlijnen, oké?!

Vroem! Hennie

Lochem, 9 juli 2014

Dag Hennie,

Jij weet echt overal pretparken van te maken, maar toch niet naast de Gorsselse heide?!

Nu defensie weg is, kan er een prachtig natuurgebied ontstaan, waar mensen rustig willen wonen en wandelen.

De politieke kans is er om een goed evenwicht te vinden, tussen de verschillende belangen van bewoners, de kartbaan en de natuur.

We komen er zeker in de raad nog op terug Hennie.

Willem


Zie ook: 

Oproep: "Maak een einde aan de impasse rondom de Gorsselse Heide en Kartbaan Eefde",

alsmede de artikelen 

"Nieuwe aanpak geluidsoverlast"

en

"Kartbaan Eefde opnieuw op 1 in Klachten Toptien"


in de Stentor van zaterdag 14 juni 2014.De bovengenoemde artikelen zijn in te zien via de site Heiderust
https://sites.google.com/site/heiderust/


of via 
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxoZWlkZXJ1c3R8Z3g6YjQ3N2I1YzNlYjQ2NWJl

http://www.gnmf.nl/site/Nieuws/?item_id=380

  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb