In de Stentor van 27 augustus 2019 lezen we onder het hoofd: "Buurt is bang voor ‘pretpark’ op kartbaan in Eefde; overleg met eigenaar loopt op niets uit" o.a. het volgende:
"Diverse gesprekken tussen de ondernemer van de kartbaan in Eefde en diverse partijen die de omwonenden vertegenwoordigen zijn op niets uitgedraaid. Tussen vorig jaar november en juni dit jaar zijn er vier gesprekken geweest onder leiding van een mediator, maar deze laatste heeft onlangs besloten dat verder praten geen zin had. Gevolg hiervan is dat vooralsnog de bestaande situatie op de kartbaan in het buitengebied van Eefde gehandhaafd blijft.
Opzet achter de bemiddelingspoging was om overeenstemming te bereiken over twee onderwerpen: het verminderen van de geluidsoverlast en de wens van het kartbedrijf om hun ‘stille activiteiten’ uit te kunnen breiden. De laatste paar jaar probeert de Eefdese kartbaan ook gasten te trekken die zich anderszins willen vermaken. Daarvoor is er bijvoorbeeld een grote klimrotswand verwezenlijkt van 12 meter hoog, 20 meter lang en negen meter breed. Doel hiervan was dat kartbaan-eigenaar meer bezoekers hoopt te trekken en dat de gasten langer op het complex verblijven.
De eigenaar wil nog meer ‘stille activiteiten’ ontwikkelen en bereid om daar tegenover ‘geluid in te leveren’ door op de dinsdagen de kartbaan niet te laten berijden.
Maar volgens hem kwamen zijn opponenten met de eis dat er alleen nog maar elektrische (en dus zeer geluidsarme) karts mochten rijden op de baan in Eefde. Volgens de eigenaar is dat momenteel nog een brug te ver. Bovendien, zo zegt hij, kan de kartbaan mogelijk zelf wel elektrisch aangedreven karts inzetten, maar er komen ook gebruikers met hun eigen karts. ,,En we kunnen niet eisen dat het alleen maar elektrische karts zijn’’.
De andere partijen die met de eigenaar en mediator Wim Meijer rond de tafel zaten waren vertegenwoordigers van de Stichting Tegengas, de Stichting Vrienden van de Gorsselse Heide, omwonenden van de crossbaan van de Hamac en de direct omwonenden zelf.
Voorzitter Ben Rutenfrans van de Vrienden van de Gorsselse Heide zegt dat er van de kant van de omwonenden de angst bestaat dat de kartbaan ‘sluipenderwijs een soort van pretpark wordt’. ,,Dat maakt dat er veel wantrouwen is in de buurt".
En de gemeente Lochem heeft in onze ogen in het verleden veel te veel gedoogd. Dat maakt het er ook niet makkelijker op.’’
Mediator Meijer wil inhoudelijk niet op de zaak in gaan. ,,Het is een vrij complexe situatie. Het was voor mij op een gegeven moment duidelijk dat er geen overeenstemming zou worden bereikt en toen heb ik maar voorgesteld te stoppen.’’ Het enige waar partijen het wel over eens zijn is dat de verkeerssituatie op de Elzerdijk nader bekeken wordt. Veel bezoekers van de kartbaan gebruiken nu deze zandweg, maar mogelijk wordt deze weg in de nabije toekomst afgesloten voor auto’s. Deze moeten dan van een andere zijde, de zuidkant via Eefde, naar de kartbaan rijden. Volgens de gemeente zou er wel draagvlak zijn voor deze aanpassing."

Lees hier het volledige artikel in de Stentor.

  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb