Vriendennieuws

Maandag 24 augustus 2009: de officiële overdracht van de Gorsselse Heide aan de Stichting IJssellandschap door minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mevrouw Gerda Verburg.

Er waren diverse vrijwilligersgroepen uitgenodigd om hun informatie uit te stallen, zoals 't Onderholt, Imkervereniging, IVN afdeling Zutphen-Deventer, Natuurwerkgroep Gorssel, de Elf Marken, particulier initiatief ter bevordering van de natuur voor basisscholen.

Wim de Greeff (Natuurwerkgroep Gorssel en bestuurslid van onze Stichting) had een bord gemaakt met foto's en informatie om de bezoekers op te roepen aan de activiteiten deel te nemen.

 

bord

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onze Stichting trok de aandacht door middel van een Extra Nieuwsbrief (te downloaden via de downloadsectie aan de rechterkant).

Om 14.30 uur werden de diverse genodigden, pers en andere belangstellenden vanaf de parkeerplaats over de heide naar de plek geleid met onderweg enige uitleg over de "Gorsselse Heide" parel. In totaal waren er toch wel een honderdtal mensen aanwezig. De start was een kopje koffie of thee met een versnapering.

 

Zoals gebruikelijk werd er door diverse sprekers het woord gevoerd.

 

Als eerste de heer Bernard Assink (voorzitter van Stichting IJssellandschap) die vertelde dat men niet moest vergeten dat het initiatief om te komen tot het concept "Marke Gorsselse Heide" afkomstig was van de plaatselijke natuurgroepen. Mevrouw Andrea van Schie (voorzitter van Stichting Marke Gorsselse Heide) was blij dat de heide nu weer van de plaatselijke bevolking is en, naast wandelgebied, ook een functie krijgt voor fietsers en ruiters. De heer Jacques Duivenvoorden (rentmeester Stichting Marke GH) onthulde het gentiaanblauwtje als het logo van de Marke Stichting.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tenslotte was het de beurt aan mevrouw Verburg. Zij benadrukte het belang van de verkoop van deze natuurgebieden aan particuliere verenigingen of stichtingen in plaats van aan instellingen zoals Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Maar vooral het feit om de bevolking bij deze natuur te betrekken sprak haar bijzonder aan en zeer nadrukkelijk het belang van alle vrijwilligers die dit ook mogelijk moeten en kunnen maken. Ter afsluiting gaf de minister symbolisch het startsein voor de terugkeer van het gentiaanblauwtje op de Heide.

 

 

 

 

 

 

 

performance

Dat werd in beeld gebracht met een voorstelling over het leven van het gentiaanblauwtje waarbij een groepje kinderen, verkleed als vlinder, blauwe ballonnen opliet om de vrijheid van deze vlinders te symboliseren.

 

De minister ging vervolgens met Andrea van Schie langs alle informatie stands om kennis te maken met de diverse vrijwilligersgroeperingen. Ze toonde zeer grote belangstelling.

 

bezoek

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb